Valpreventie ouderen: valincindenten voorkomen

Hoe voorkom je die ene val waardoor je als oudere vaak gaat kampen met valangst? Er zijn verschillende vormen van valpreventie waardoor het valgevaar ouderen afneemt. Zo ontstaat er niet alleen meer zekerheid bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden en activiteiten, maar ook meer vertrouwen in zichzelf en een natuurlijke manier van lopen. De juiste valpreventie bij ouderen heeft een positieve uitkomst en is dan ook vooral voor de kwetsbare ouderen. Wat voor vormen van valpreventie bij ouderen zijn er en wat is het protocol bij een val? Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Door welke oorzaken vallen ouderen?

Waarom is valpreventie nodig? Met andere woorden: wat zijn de oorzaken van het valgevaar ouderen? In de meeste gevallen is een verhoogde leeftijd al een reden op zich. Met een hogere leeftijd komt vaak ook een verminderde mobiliteit. Er zijn ook andere lichamelijke of geestelijke oorzaken, waaronder:

 • Dementie
 • Verslechterde ogen
 • Psychische verwarring
 • Het gebruik van slaapmedicatie
 • Verstoord evenwicht
 • Medicatie kan ook invloed hebben op mobiliteit
 • Angst om te vallen (bijvoorbeeld door een eerdere pijnlijke val)

Er zijn ook andere oorzaken waardoor een verhoogde kans is op vallen. Denk hierbij aan obstakels in huis en andere producten:

 • Oneffenheden in de vloer
 • Natte of gladde vloeren
 • Slechte verlichting
 • Geen of weinig goed geplaatste leuningen
 • Gebrek aan loophulpmiddelen (rollator)

Meer info over de omvang van valongevallen bij ouderen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Wat is valpreventie?

Valpreventie is het voorkomen van vallen. Een val is wanneer je onwillig en plotseling op de grond terecht komt. Of er al dan niet sprake is van letsel heeft hier nog niets mee te maken. Valpreventie heeft als meest belangrijke functie om zoveel mogelijk te voorkomen dat ouderen vallen. Er zijn allerlei manieren waarop valpreventie bij ouderen kan worden ingezet.

Wat kan er gedaan worden om een val zoveel mogelijk te voorkomen?

In de eerste plaats kun je kiezen voor een valpreventie ouderen cursus. Tijdens deze cursus wordt er van alles verteld hoe het valgevaar in huis zoveel mogelijk verminderd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door de leefomgeving veiliger te maken. Ouderen kunnen zich al een stuk veiliger voelen wanneer er sprake is van betere verlichting, handvatten in de douche, geen snoeren op de grond en duidelijke leuningen. Behalve het gebruik van loopmiddelen zoals een rollator zijn er ook andere vormen van valpreventie, zoals heupprotectoren en de heupairbag.

Dit zijn de gevolgen van een val

De val van een oudere heeft vaak meer gevolgen dan je in eerste instantie denkt. Zo heeft het niet alleen fysieke gevolgen, maar ook mentaal een impact op het dagelijks leven. Een val is een aanslag op de zelfstandigheid en mobiliteit van een oudere: dit kan tijdelijk zijn maar ook voorgoed.

De functionele achteruitgang van een oudere zal sterk toenemen wanneer hij of zij regelmatig valt. Valpreventie is dan ook zeker een aanrader voor ouderen en familieleden. Zo kan het valrisico ouderen verminderd worden en is er minder sprake van ongevallen.

Wat zijn manieren om Valpreventie te bevorderen?

Er zijn een aantal handige tips waardoor het valrisico ouderen aanzienlijk verminderd kan worden. Zo kun je de kwaliteit van het leven van ouderen een stuk beter maken. Hier vind je een overzicht van de tips:

 1. In beweging blijven: veel ouderen vermijden dagelijkse activiteiten uit angst om te vallen. Door juist te blijven bewegen worden balans en spierkracht getraind.
 2. Kies de juiste medicijnen: het komt regelmatig voor dat ouderen de verkeerde medicijnen gebruiken en daardoor sneller tot een val komen.
 3. Hou het huis veilig: valpreventie heeft alles te maken met het veiliger maken van de leefomgeving van ouderen. Leer ook valrisico’s te herkennen.

Valtraining en Valpreventie in de praktijkGeef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies