Evenwichtsstoornis bij ouderen: wat te doen?

Evenwichtsstoornissen bij ouderen komt regelmatig voor. Ook bij andere leeftijdscategorieën heeft men te maken met dit verschijnsel. Maar wat is duizeligheid evenwichtsorgaan precies en hoe kun je dit behandelen? Dit vervelende gevoel kan regelmatig terugkomen en zorgt vaak ook voor misselijkheid en angst. Alles over de evenwichtsstoornis, de evenwichtsstoornis symptomen en de evenwichtsstoornis behandeling vind je in het volgende artikel.

Wat is een virus evenwichtsorgaan?

Duizeligheid evenwichtsorgaan: wat is dat en wat zijn de evenwichtsstoornis symptomen? Bij een draaiduizelig gevoel draait en beweegt alles om je heen.  Daarnaast heb je soms ook het gevoel dat je zelf ronddraait terwijl je stil ligt. Ook een gevoel van misselijkheid en angst kunnen bij duizeligheid evenwichtsorgaan opkomen. De oorzaak van duizeligheid is in veel gevallen een evenwichtsstoornis. Evenwichtsproblemen komen veel voor, ook bij ouderen. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn. Om hierachter te komen kun je het volgende bijhouden:

 • Het begin van de duizeligheid
 • De lengte van de aanval
 • Andere bijzonderheden die je merkt aan je lichaam

Oorzaak: Evenwichtsorgaan Stoornis

Het kan voorkomen dat duizeligheid wordt veroorzaakt door de hersenen of de hersenstam bij een beroerte. Een andere belangrijke en veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid evenwichtsorgaan is een verstoring in het evenwichtsorgaan. De buisjes in het oor zorgen voor een goed evenwicht, maar soms werkt het niet goed. De hersenen krijgen op deze manier verkeerde informatie door met duizeligheid als gevolg.

Wanneer wordt je draaiduizelig?

 • Bij een ontstoken evenwichtsorgaan;
 • Bij een virus evenwichtsorgaan;
 • Verstopte buisjes;
 • Bij een verstoorde samenwerking tussen de zenuwen en bloedvaten van het evenwichtsorgaan;
 • Bij teveel vloeistof in de buisjes van het evenwichtsorgaan.

Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Evenwichtsstoornissen bij ouderen komen regelmatig voor en een van de gevolgen is dan ook dat bepaalde activiteiten en bewegingen vermeden worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om bij draaiduizeligheid door te gaan met de bezigheden. Bij een heftige aanval is het aan te raden om even te gaan liggen. Wanneer de duizeligheid minder wordt kun je de werkzaamheden weer oppakken.

Evenwichtsproblemen: wanneer contact opnemen met de huisarts?

Over het algemeen is duizeligheid een veelvoorkomend verschijnsel bij ouderen, maar er zijn geen medicijnen die dit kunnen verhelpen. Het is dan ook aan te raden om de dagelijkse bezigheden en andere activiteiten hiervoor niet op te geven. Wanneer is het wel belangrijk om contact op te nemen met de huisarts? Wanneer er sprake is van plotselinge duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd met daarbij ook andere verschijnselen:

 • Plotseling een slechter gehoor.
 • Hevige hoofdpijn of pijn in de nek.
 • Dubbelzien, moeilijk praten, minder kracht in een arm of been.
 • Vallen, flauwvallen of een gevoel hiervan
 • Sloom en misselijk gevoel.

Evenwichtsstoornis ouderen: verhoogde kans

Ook ouderen boven de 65 hebben een verhoogde kans op een evenwichtsstoornis. Daarnaast hebben ouderen in deze leeftijdscategorie ook verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Er is ook een verhoogde kans wanneer een oudere ooit eerder een beroerte of hart- en vaatziekte heeft gehad. Bij gebruik van bloedverdunners is het ook aan te raden om contact op te nemen met de huisarts bij een plotseling gevoel van duizeligheid.

Wat is de evenwichtsstoornis behandeling?

Het is belangrijk om met de huisarts te bespreken wat een eventuele goede behandeling is voor de duizeligheid evenwichtsorgaan. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de evenwichtsproblemen. Zo kunnen korte aanvallen van duizeligheid na enkele weken weer overgaan, maar in sommige gevallen is er een achterliggend probleem. Enkele voorbeelden van oorzaken zijn:

 • Neuritis vestibularis: hierbij verdwijnt de duizeligheid na een week.
 • Ziekte van Ménière: de aanvallen kunnen blijven terugkomen soms met meer dan een jaar tussentijd.
 • Evenwichts-migraine: komt voor na een migraine aanval.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies