Dit kun je doen tegen val angst

Val angst: wat is het en wat kun je er tegen doen? Vooral senioren hebben last van val angst en in deze groep komen dan ook regelmatig valincidenten voor. Ouderen zijn vaak blijvend bang om te vallen omdat het risico op een breuk of blijvende problemen groter is. Het valrisico ouderen is dan ook een stuk hoger en daarom zijn er voor deze groep manieren bedacht om zo goed mogelijk met de val angst om te gaan. Hier vind je meer informatie over valangst en hoe deze angst zo goed mogelijk verholpen kan worden.

Dit zijn de mogelijkheden tegen valangst

Het grote nadeel van vallen bij ouderen is dat deze angst een belemmering vormt in het dagelijks leven. Vooral ouderen durven dagelijks activiteiten niet meer te ondernemen uit angst om te vallen. Dit heeft weer als gevolg dat er in sommige gevallen ook isolatie ontstaat.

Om de valangst zo veel mogelijk te verminderen zijn er diverse mogelijkheden:

Het veiliger maken van de leefomgeving

Een van de grootste oorzaken van valangst is vaak een eerder valincident. Dit kan veroorzaakt zijn omdat er in huis bepaalde obstakels zijn, zoals hoge drempels, een gladde vloer in de badkamer of dergelijke obstakels. Het veiliger maken van de leefomgeving is dan ook een manier om valincidenten ouderen te voorkomen maar ook om de valangst te verminderen. Betere verlichting, minder snoeren op de vloer, handvatten in de badkamer: het zijn allemaal veranderingen die de angst voor vallen kunnen verminderen.

Handige hulpmiddelen voor vallen ouderen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die een valincident kunnen voorkomen, maar ook de angst kunnen verminderen. Zo kunnen ouderen onder andere kiezen voor de speciale heupairbag die de val verzacht. Hierdoor wordt de angst om te vallen minder. Daarnaast zijn er ook horloges en armbanden met een alarm die direct een signaal afgeven aan de contactpersoon bij een valincident.

Angstige gedachten omzetten met cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie waarbij een oudere leert om te gaan met de situaties waardoor de valangst tevoorschijn komt. Tijdens de sessies wordt er gewerkt aan de bezorgde gedachten: leer deze omzetten en realistischer denken.

Het nut van fysiotherapie

Vaak kan er door eerdere valincidenten een voorzichtige of geknutselde manier van lopen ontstaan. Deze manier van lopen zorgt voor minder zelfverzekerdheid en daarnaast is het niet goed voor de lichaamshouding. Met fysiotherapie kan weer opnieuw worden geleerd goed te lopen, maar vooral om weer vertrouwen te krijgen in de natuurlijke manier van lopen.Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies