Cursussen valpreventie: de beste opties

Krijg je weinig beweging omdat je bang bent om te vallen? Of ben je door een eerdere val met letsel als gevolg angstig om dit weer te ervaren? Er zijn veel redenen waarom ouderen bang zijn om te vallen. Het belangrijkste is echter om een val te voorkomen. Dit wordt gemakkelijk met de hulp van cursussen valpreventie. Hierin leer je wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een val, maar vooral hoe je dit kunt voorkomen en hoe je met zelfvertrouwen de deur uit gaat. Hier vind je meer informatie over verschillende cursussen Valpreventie.

Waarom de cursussen valpreventie een aanrader zijn

Het komt bij veel ouderen voor: angst om te vallen. Hierdoor vermijden ouderen een uitstapje naar de supermarkt of een bezoek aan familie. Toch is het juist voor ouderen enorm belangrijk om in beweging te blijven. Het komt dan ook veel voor dat na een val een lichamelijke achteruitgang plaatsvindt, omdat de oudere in kwestie bang is om te gaan lopen. Waarom is het een voordeel om te kiezen voor een van de cursussen Valpreventie?

  • Je krijgt meer info over valrisico
  • Je krijgt handige tips voor het voorkomen van een val
  • Ook voor zorgverleners en andere professionals is het een aanrader om meer te leren over het herkennen van valrisico’s.

Cursus 1: zicht op evenwicht

Met de cursus Zicht op Evenwicht leren ouderen die op zichzelf wonen om te gaan met hun valangst. Zowel ouderen als mensen die werken met ouderen kunnen door middel van deze cursussen Valpreventie leren om te gaan met vallen. Ouderen die bang zijn om te vallen vermijden activiteiten waarvoor beweging nodig is. Wat zijn de mogelijkheden?

Leuke, herkenbare voorbeeldsituaties en een goede uitleg.

  • Als begeleider van ouderen kun je een cursus Zicht op Evenwicht volgen. Hierna ben je cursusbegeleider en kun je zelf cursussen geven om valangst bij ouderen te verminderen.
  • Als oudere kun je een cursus Zicht op Evenwicht volgen om zowel de conditie als het evenwichtsgevoel te verbeteren. Dit verhoogt het zelfvertrouwen en vermindert de valangst.
zicht op evenwicht
De cursus valpreventie: zicht op evenwicht

Cursus 2: valpreventie basis

Wanneer je werkzaam bent als fysiotherapeut, ergotherapeut of oefentherapeut krijg je vermoedelijk regelmatig te maken met ouderen die na een val medische hulp nodig hebben. Om ouderen zo goed mogelijk te helpen het vertrouwen in wandelen weer te hervinden kun je de cursus Valpreventie Basis volgen. Met de cursus verbreed je het inzicht in primaire en secundaire valpreventie. Zo leer je onder andere om zelfstandig en niet-zelfstandig wonende ouderen te onderzoeken, maar ook te begeleiden en adviseren waar nodig.

Cursus 3: basiscursus valpreventie voor professionals

Als zorgverlener ben je veel werkzaam met ouderen en dus ook met valangst en valpreventie. Met de Basiscursus Valpreventie voor Professionals leren zorgverleners meer over de risico’s die ontstaan bij het ouder worden. Zo kunnen valrisico’s eerder gesignaleerd en de kans op een val verminderd worden. Wat is het doel van de cursus?

  • Meer informatie krijgen over de fysieke en functionele veranderingen bij het ouder worden;
  • Praktische adviezen krijgen over het signaleren van een verhoogd valrisico;
  • Handvatten voor zorgverleners om tijdens het werk een kans op vallen bij cliënten te verkleinen;
  • Adviezen over het opstaan vanuit de grond.

Valpreventie cursus 4: in balans

Met een diploma voor Meer Bewegen voor Ouderen Gymnastiek, sport- en bewegingsbegeleider senioren, fysiotherapie of oefentherapie kun je je aanmelden voor de cursus In Balans. Dit is een groepsinterventie die is opgericht om val ongevallen bij ouderen te voorkomen. Tijdens de cursus wordt vooral gekeken naar het herkennen van risicofactoren, het verbeteren van de balans en mobiliteit (door ook bijv. het effectief en beter gebruiken van looprekken) en de toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Met deze cursus kun je ouderen gaan helpen beter te bewegen en voorzien van voorlichting.1 reactie

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies